sudek recenze ceskegaleriePřes stopadesát historických fotografií navazujících na soubor “Zbořená Praha” ukazuje následky událostí II. světové války. Zrekvírované sochy, bombardování, boje v ulicích, to mělo ničivé následky na kulturních památkách. Výstava Josef Sudek: Topografie sutin potrvá v Domě fotografie Galerie hlavního města Prahy 
do 19. srpna 2018.




skoda kampa ceskegalerieFrancouzský občan českého původu má svou první retrospektivní výstavu v České republice v Museu Kampa. Projekt s názvem Mysterium Cosmograficum - Johanes Kepler bude přístupný do 3. června 2018.






NGP autobusta ceskegalerieSvět lze přirovnat k jakési ploše, kde chybí národní galerie. Tato variace na slavnou Basilejskou odpověď shrnuje základní obrysy nového a vliv původního znaku. Co si o celé věci myslí profesor F. C. Bohlen, se nám bohužel dosud nepodařilo zjistit. Výstava vítězných prací pro novou vizuální identitu potrvá v Café Jedna ve Veletržním paláci do 3. června.




zakazana mirova hesla artery prague ceskegalerieNacionalistický kvas dává autoritářským vůdcům často neomezenou moc. Absurdní rozhodnutí se mohou projevit i v nepochopitelných zákazech. To ukazuje výstavka v galerii  Artery Prague a výšivky s hesly v turečtině a kurdštině, která byla zapovězena ankarským úřadem. Jedním z nich je “Žádné války uvnitř ani vně” na titulní fotografii.





martinec baroko ceskegalerieOstrovní stát mohl být kulturně o mnoho bohatší, kdyby se podařilo realizovat záměr Árni Magnússona na stavbu barokního chrámu. Bohužel k tomu nikdy nedošlo, ačkoliv se dochoval architektonický plán a další památky projektu. Dodnes však tento příběh vzrušuje umělce a badatele. Malíř Hynek Martinec se rozhodl zpřístupnit veřejnosti tajemný osud, jakož i své reakce na barokní umění výstavou Cesta na Island, kterou ve Šternberském paláci Národní galerie uvidíte do 26. srpna 2018.



nod ceskegalerie druhakapitolaVýstava Kapitola druhá autorské dvojice představuje kolaborativní díla odkazující na proměny krajiny lidským působením. Jde o již několikátý společný projekt absolventů Vysoké školy uměleckoprůmyslové, kteří spolupracují s kurátorem Experimentálního prostoru NoD Pavlem Kubesou. Výstava potrvá do 1. června 2018.





UMpohostinny design ceskegalerieZatímco některé kavárny mají vystavování uměleckých děl jako vedlejší činnost, na Umprumu udělali dočasně z galerie opravdovou kavárnu. Studenti Vysoké školy uměleckoprůmyslové tu vystavují klauzurní práce a obsluhují hosty. Připraven je bohatý doprovodný program na mezinárodní úrovni. Výstava Design Treat Café potrvá do 2. června 2018, kdy proběhne závěrečný večírek.




zeny tancici dum ceskegalerieNezvyklá galerijní událost se po dobu pěti dní do 21. dubna odehrává ve čtyřech poschodích Tančícího domu. Zda jde konceptuální umění, výstavu designu od boha nebo jen sexuální atrakci, si musí zodpovědět každý návštěvník sám. Autor projektu Mário Petreje trvá na tom, že on umění nedělá, ale jde mu o vytvoření zážitku.





evrozpska malirka antoinette ceskegalerieNěmecká umělkyně Antoinette náleží k lipské malířské škola a pohybuje se na hraně symboliky a skutečnosti. Výstava se v souladu s názvem zabývá především evropskou mytologií. Podobně jako další němečtí autoři se však malířka Antoinette musí vyrovnávat s dědictvím nacismu či zcela současnou uprchlickou krizí.  Z technik se objevuje expresivní malba, kresba a skulptury. “Sami si můžeme klást otázky, co pro každého z nás Evropa znamená, i když zůstaneme jen u pohádkového diskurzu,” uvádí majitelka Musea Montanelli Dadja Altenburg-Kohl, která je současně autorkou koncepce výstavy.

art prague clam gallas ceskegalerieŘeditelka veletrhu současného umění Iva Nesvadbová zahájila se zástupci hlavního města sedmnáctý ročník v prostorách barokního šlechtického sídla. Rekordní počet vystavovatelů z řad českých galerií nabízí velkolepou přehlídku domácí i zahraniční tvorby. Z mladých autorů do 35 let byl oceněn malíř Jakub Hubálek reprezentovaný galerií Peron. 




danielbrunovsky aloss ceskegalerieOba jsou autory ikonických děl. Albín Brunovský se stal všeobecně známým podobou posledních československých bankovek. Jeho syn Daniel převzal pomyslnou štafetu vytvořením obřího srdce, které na Slovensku symbolizovalo něžnou revoluci. Vůbec poprvé tito tvůrci vystavují společně, byť dvacet let po smrti staršího z nich. Výstava s názvem Realita snů v Adolf Loos Gallery v budově Mánes potrvá do 31. května 2018.




jan grimm strahov ceskegalerieVelká přehlídka tvorby malíře Jana Grimma probíhá současně ve výstavních prostorech Ambit Strahovského kláštera a Winternitzova vila. Koncepci připravila Ivana Grimmová, manželka a spolupracovnice zesnulého umělce. Výstava s názvem Jan Grimm - Retrospektiva potrvá do 30. května 2018.





archimboldo zmrtvich vstani ceskegalerieFotograf Zdeněk Sokol, malíř Jaroslav Valečka, výtvarník František Skála a japonský kreslíř Hideo Takeda mají společnou výstavu Resurrection (Vzkříšení). Ta je první akcí v nových prostorách galerie Arcimboldo v konventním paláci řádu Maltézských rytířů. Umělecké zmrtvýchvstání se má týkat Zdeňka Sokola, který se vrací na scénu po deseti letech. Výstava potrvá do 15. května 2018 a je přístupná od úterý do soboty mezi 11 a 18 hodinou.



maappi osobnostroku ceskegalerieNa britskou ambasádu v Praze si dnes pro jednu z cen Mladá osobnost roku došel Matěj Hošek. S rodiči provozuje úspěšnou firmu a jeho jméno je spojeno s nejprestižnějšími značkami. Tato činnost charitativně pomáhá lidem s autismem. On sám je jedním z těch šťastných, kterým handicap přinesl i mimořádné schopnosti v podobě vizuální paměti a 3D vidění. Matějovým snem je spojit všechny kontinenty linkami podzemní dopravy.



skupina f recenze ceskegalerieTvůrci se zkušeností s duševním onemocněním a sympatizující umělci se spojili v projektu s podtitulem “Naše duše patří nám”. Výstava dvaceti autorů v Open Letohradská 10 na Praze 7 představí obrazy, grafiky, objekty a vizuální umění. Vernisáž proběhne ve čtvrtek 5. dubna od 18 hodin. Výstava potrvá do konce dubna a bude zdarma přístupná každou neděli až čtvrtek mezi 15 a 19 hodinou. Pro skupiny je možné domluvit komentovanou prohlídku.



recenze jan zrzavy kampa ceskegalerieZ čeho vytvoříš své dílo? Ze svého života, neboť nic jiného nemůžeš znát a nic jiného nemáš. Ze své lásky a štěstí, ze své bolesti a utrpení vytvoříš svoje dílo, učiniv slovo tělem. (Jan Zrzavý, Vyznání umělcovo, 1920) Něco přes padesát obrazů Jana Zrzavého, pracně posháněných ze soukromých sbírek, představilo v pátek 24. března 2018 Museum Kampa v Praze. Tato pěkná výstava potrvá do 1. července 2018.

Text: © Miroslav Grüner
Foto: © Museum Kampa


zdena kolackova ghmp ceskegalerieVysídlení, holocaust, vraždy, ekologické katastrofy. I to je součást historie severních Čech. Jemně a pravdivě se s ní vyrovnává ústecká rodačka na výstavě Podivná botanika a jiné příběhy. V Colloredo-Mandsfeldském paláci ji pořádá Galerie hlavního města Prahy. Potrvá do 17. června. Diskuze na téma Sudety od Beneše k Zemanovi proběhne 24. května.




bambusek louny ceskegaleriePět a třicet převážně rozměrných olejomaleb krajiny tvoří výstavu Proč je všechno tak krásný… v Galerii města Loun a potrvá do 13. května 2018. Tomáš Bambušek využívá své herecké zkušenosti pro komediální show v průběhu vernisáží. Ani tentokrát tomu nebylo jinak. Hrdý nadhled a dostatek humoru mají ti šťastnější, kteří se narodili v Lounech. “Nemějte úctu k redaktorům týdeníku Respekt, ale mějte ji k Tomášovi Bambuškovi a jeho tvorbě,” volně ocitoval Miloše Zemana z inauguračního projevu kurátor Jan H. Vitvar, který je vedoucím kulturní rubriky týdeníku Respekt.


soucasne britske umeni cernalabut ceskegalerieJedenáct významných výtvarníků různého věku a zaměření spojuje přehlídka 36 děl na výstavě Současné britské umění. Jejím pořadatelem je společnost Art Lines, která provozuje také známý festival Sculpture lines. Návštěvu galerie Černá labuť na Poříčí je možné uskutečnit v sobotu a v neděli mezi 14 a 18 hodinou a to počínaje sobotou 3. března a konče nedělí 1. dubna 2018. Pro vážné zájemce je možné domluvit individuální prohlídku.



prizma whitepearl gallery ceskegalerieSpektakulárnost nových médií se zdá být díky technologiím neomezená.
Přesto, nebo možná právě proto, připomínají tito tři umělci divákovi v rámci jejich první společné výstavy Prizma ve White Pearl Gallery jeho aktivní roli v působnosti vjemů, které ho obklopují. Interaktivitou dílčích částí instalace vyzdvihují člověka jako primární médium, jako projektanta, nikoli recipienta svého okolí. 
do 17. 3.2018