museum skla portheimka karen lamonte recenze ceskegalerieVe čtvrtek 28. června 2018 slavnostně otevírá Museum skla Portheimka na Smíchově. První vystavující je Karen LaMonte se sérií křišťálových šatů v životní velikosti s názvem Oděná světlem. Hlavními aktéry nové instituce jsou Městská část Prahy 5 jako vlastník objektu, Museum Kampa a Uměleckoprůmyslové muzeum pro zajištění obsahu. Společný projekt je neziskový a má sloužit široké veřejnosti. Ve stálé expozici Sklo jako umění je vystaveno na sto sedmdesát uměleckých objektů od konce padesátých let do současnosti.


josef sudek recenze ceskegalerieŠest desetiletí tvorby světově proslulého fotografa se zásadním způsobem proměnilo zejména ve čtyřicátých letech. Tento vývoj můžeme sledovat na malých náhledových fotografiích, které podařilo zachránit po požáru v roce 1985. Výstava Josef Sudek - Privatissima 10. - 70. let potrvá ve fotografickém ateliéru na Újezdě do 30. září 2018.




bubec recenze ceskegalerieTři a třicátý ročník výtvarnického festivalu v areálu Bubec Čestmíra Sušky se nesl ve znamení duchovna s podtitulem nebepeklo. Výstavu připravila kurátorka Daniela Kramerová, která je členkou umělecké rady Studia Bubec. Považuje to za velkou příležitost svobodné realizace. Akce s bohatým doprovodným programem se uskutečnila o víkendu 16. a 17. června 2018.

 

 

 

vnitroblock pomaha detem valky recenze ceskegaleriePod pseudonymem Fotograf bez talentu vystupuje autor fotografií iráckých dětí v uprchlickém táboře. Jeho snímky jsou prodejné po třech tisících korunách a výtěžek je určen humanitární organizaci Adra, která je využije právě ve prospěch dětí z válečných oblastí. Vernisáže se zúčastnily válečné reportérky Markéta Kutilová, Lenka Klicperová a Jana Andert.

 

 

 

anna marie neduhova recenze ceskegalerieVýstava obrazů reagující na ultrafialové světlo probíhá ve většině prostor dvou poschoďového klubu Centrála na Praze 7. Anna-Marie Neduhová tu vystavuje dva cykly Kosmohrátky a Džungle, takže svítící plátna ukazují roztodivná zvířata, kosmonauty i jiné výjevy. K vidění budou do 31. července 2018.

 

 

 

 

dve kladenske vytvarnice recenze ceskegaleriePoslední výstavou před galerijními prázdninami v Artinboxu jsou fotografie, kresby a litografie dvou autorek z Kladna s příznačným názvem Dvě z Kladna. Jiřina Hankeová při společenské akci v galerii provedla komentovanou prohlídku, křest katalogu a přednesla své básně. Na již zesnulou Jitku Válou zavzpomínala její pomocnice Marie Vydrová.  Výstava potrvá do 28. čevna 2018.


 

 

mysteria galerieuzlatehokohouta recenze ceskegalerieV podzemí starého města pražského v Michalské ulici 3 najdete skupinovou výstavu Flora Mystica II. čtyř mimopražských autorů. Název odkazuje na zastoupení motivů květin a mystérií v dílech. Markéta Lemberk, Petra Šrámková, Jan Hachran a Václav Trajer pořádají společný projekt do 28. června 2018. Vstupné v Galerii U Zlatého kohouta je dobrovolné a výstava je prodejní.




kafe pragofka recenze ceskegalerieTři aktéři, herečka a dva výtvarníci, se autorsky i provedením podílejí na události s názvem Restaurant uprostřed vesmíru. Směs videoartu, perfomance, herectví, technologií a kuriózních nápadů zábavně a vtipně umožní návštěvníkovi zažít netradiční prohlídku. Zúčastnit se můžete v pátek 15. června 2018 mezi 18 a 20 hodinou. Akce probíhá v zadním sále Kafe Pragovka.




miroslav moucha recenze ceskegalerieJiž potřetí se v Galerii u Betlémské kaple objevují obrazy malíře žijícího ve Francii. Dva cykly Píseň písní a Bereshit obsahují starobiblické motivy. Kurátorka Lucie Šiklová zvolila vernisáž formou rozhovoru s autorem, který můžete vidět ve videu. Část ihned prodejných děl je vystavena také v nedalekém knihkupectví Kavka. Výstava na obou místech potrvá do 24. června 2018.




mladi architekti kasarny karlin ceskegalerieKrajináři - krajinářští architekti - působí dojmem snad nejromantičtějšího oboru. Toulají se předmětem svého studia, kterému říkají architektura bez stropu. Studenti prvního ročníku ČVUT uspořádali výstavu v bývalém bazénu karlínských kasáren. Představili modely a nákresy možného uspořádání rozlehlého nádvoří bývalého vojenského objektu. Nejzajímavější nápady byly oceněny komisí pedagogů.




antoinate ceskegalerie mythos europeNěmecká malířka představuje soubor Mythos Europa v pražském Museu Montanelli a chystá se do dalších metropolí. Při návštěvě výstavy odpověděla na otázky o motivech jejích představ a obrazů.






sudek recenze ceskegaleriePřes stopadesát historických fotografií navazujících na soubor “Zbořená Praha” ukazuje následky událostí II. světové války. Zrekvírované sochy, bombardování, boje v ulicích, to mělo ničivé následky na kulturních památkách. Výstava Josef Sudek: Topografie sutin potrvá v Domě fotografie Galerie hlavního města Prahy 
do 19. srpna 2018.